KCD me debat në Ditën e Evropës

Në Ditën e Europës, Komuna e Gjilanit, përkatësisht Zyra për Integrime Evropiane, në bashkëpunim me Qendrën Kosovare për Diplomaci, kanë organizuar sot debat me temën “Sfidat dhe mundësitë e liberalizimit të vizave”, me panelistët, Burim Elezi – përfaqësues i Zyrës për Integrime Evropiane, Njomza Emini – kryetare e Komisionit Parlamentar për Integrime, Flamur Hyseni – profesor universitar dhe Selim Daku – drejtor ekzekutiv i KCD-së.

Hapjen e debatit, në të cilin morën pjesë përfaqësues të shoqërisë civile, të rinjë e studentë, e i cili, po mbahet në kuadër të “Javës së Evropës”, e ka bërë zyrtari komunal për integrime evropiane, Burim  Elezi, i cili tha se debati i sotëm korrespodon me ngjarjen e rëndësishme të Komisionit Europian për rekomandim të liberalizimit të vizave për Kosovën.

“Për kosovarët, BE nuk është më as luks dhe as ëndërr e largët, pasi kemi miratimin e MSA-së dhe kemi marrëdhënie kontraktuale mes Kosovës dhe BE-së. Ndërkaq, ditë më pare, KE miratoi rekomandimin për liberalizim të vizave për Kosovën dhe besojmë se është çështje muajsh kur do të udhëtojmë pa viza në zonën Shengen. Tashmë jemi më afër Evropës. Kosova po hedh hapa përpara, e vendosur për të kthyer në realitet atë që dikur ishte e paprekshme”, ka thënë Elezi.

Kryetarja e Komisionit Parlamentar për Integrime Evropiane, deputetja Njomza Emini, pasi falënderoi kryetarin Lutfi Haziri për mbështetje të këtij debati të rëndësishëm, tha se tashmë pas marrjes së rekomandimit për vizat, institucioneve kosovare i mbetet të punoj shumë në sensibilizimin e opinionit me fushata të ndryshme në shkolla, pasi tha se liberalizimi nuk nënkupton punësim në shtetet e BE-së.

“Poashtu, sfidë mbetet edhe reforimi i admnistratës, arsimit, shëndetësisë e sektorëve tjerë”, tha ajo.

Flamur Hyseni, profesor universitar, ka folur në dimensionin juridik, duke thënë se Kosova shumë më herët i ka plotësuar kriteteret për të pasur lëvizje të lirë të qytetarëve të saj.

“BE është vonë në këtë aspekt sepse Kosova i ka plotësuar që moti kriteret për ta pasur liberalizimin. Poashtu, Kosova teknikisht e ka përmbyllë procesin e riatdhesimit në mënyrë të shkëlqyeshme. Nga liberalizimi më së shumëti përfitojnë studentët dhe sfidë mbetet se a do të mund t’i kthej Kosova, për shembull, studentët e mjekësisë, të cilët i përfundojnë studimet jashtë dhe të sistemohen nëpër qendra të mjekësisë familjare”, tha Hyseni.

Selim Daku, drejtor i Qendrës Kosovare për Diplomaci, theksoi se tashmë Kosova i ka dy sfida që nuk varen nga ajo dhe disa shumicën tjetër që varet direkt prej institucioneve dhe qytetarëve të Kosovës. Sa i përket liberalizimit të vizave: ratifikimi në Parlamentin Europian dhe në Këshillin e Europës, ndërkaq sfida që varen nga ne janë pikërisht pasi të ndodhë liberalizimi, si rrespektimi i afatit të qëndrueshmërisë në vendet e BE-së, ndalimi i punësimit dhe kufizime tjera.

“Qytetarët e Kosovës po bëhen pjesë e një normaliteti parcial të jetesës, ndërkaq liberalizimi i vizave nuk do të rrisë mirëqenien qytetare, këtë e them duke u bazuar në vendet fqinje dhe ato të rajonit si Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi e Serbia, të cilat kanë përjetuar liberalizimin e vizave por që nuk ka ndonjë ndryshim të vërejtshëm në mirëqenien qytetare”.

Gazetari dhe publicisti, Muhamet Halili, theksoi se tema që duhet të flitet është se a ka Kosova mekanizëm ta parandaloj ikjen masive, pasi pohoi se “gëzimi i kosovarëve për vizat është që të shkojnë jashtë vendit dhe ta sigurojnë mirëqenien, e jo vizita familjare”.

Gjatë debatit, pati pyetje e diskutime tejet aktraktive nga ana e pjesmarrësve, të cilët morën përgjigjet e panelistëve.

Krejt në fund, kryetarja e Komisionit Parlamentar për Integrime Evropiane në Kuvendin e Kosovës, Njomza Emni, shprehur zotimin të gjitha rekomandimet që kanë dalë nga debati i sotëm, do t’i paraqes në mbledhjen e radhës të këtij Komisioni, i cili mbahet të marten./Gazetaliria.com/

_ selim daku Kosovo Center of Dipomacy45cd121cb636b655470b9d4d574d7545006daa1da1fba3c05e0c3d6cd1563349_fulldebat-java-europes_ selim daku Kosovo Center of Dipomacy_ selim daku Kosovo Center of Dipomacy